Azok a csodálatos igekötők

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


A jókor és jó helyen használt igekötővel csodákat tudunk művelni. Rengeteg igekötőnk van. Ebből adódik, hogy nehézséget is okoznak ezek a csodálatos igekötők. A leggyakoribb hibák: az igekötő fölösleges vagy helytelen használata, valamint az igekötő elhagyása. Ha szükség van rá, használjuk őket bátran!

Behoz: Anyám behoz egy üveg lekvárt. A jó versenyző nagy hátrányt is behoz. (ledolgoz) Bedob: Józsi megint bedobott egy ablakot. Játék közben bedobott egy új trükköt. Tibi tegnap tíz fröccsöt is bedobott. (megivott) Bead: Beadta a kérvényt. Beadta a gyerekét az iskolába. Neki is beadta hazugságait. (bemesélte) A szélső beadta a labdát. Józsi beadta a tanárnak Pistát. (beárulta, beköpte) Belép: Teofil belépett szerelméhez. (betoppant) Egy ellenzéki belépett a kormánypártba! Tegnap belépett új munkahelyére. Betör: Betörte az ajtót. Betörte a vadlovat. (megzabolázta) A rabló hat boltba is betört. A tatár horda betört hazánkba. (benyomult)

Kilép: A kitüntetett katona kilépett a sorból. Kilépett az életéből. (elhagyta) Már sötétedett, ezért jól kiléptek a kirándulók. (lépteiket meggyorsították) A Tisza ismét kilép a medréből. (kiárad, kiönt) Kibeszél: Kettejük legféltettebb titkát is mindig kibeszéli. (kifecsegi, elárulja) Jenő megint kibeszélte magát. (kimagyarázkodott) Anna találkozott velem, és jól kibeszélte magát. (elmondta, mi nyomja a szívét) Éva és Margit mindenkit kibeszél. (megszól, kipletykál)

A fenti kis ízelítőből is látszik; nem kell begyulladni (megijedni, megriadni) egy-egy csodálatos igekötő használatától! A hatás nem marad el!


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...